DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2019

Anketa Dobrovolní hasiči roku 2019

V rámci projektu Bezpečně na cestách jsme 18. května 2019 uspořádali akci "Den s hasiči."  Projekt upozorňuje na nutnost používání reflexních prvků.

Pro podporu projektu jsme oslovili přes 400 organizací a firem. Více než 20 podporovatelů se postaralo o pěkné dárečky především v podobě reflexních prvků a poskytlo další potřebné pro realizaci akce.

Akce, která byla spojena s dětským dnem, pobavila kolem 250 návštěvníků. Nachystali jsme pro děti řadu zajímavých úkolů. Program doplnil BESIP, PČR, ZPMV a Zvonek Rostěnice z.s. Každý návštěvník získal dárek v podobě reflexního pásku. Děti navíc za splnění zábavných úkolů tašku s pěknými odměnami a ti nejrychlejší v TFA reflexní batoh plný dárečků. Pro vyplnění volného času mezi plněním úkolů byla na akci zajištěna herní zóna pro děti.

Akce a celý projekt je velmi významný. Úspěšná realizace byla dosažena propojením podpory od Jihomoravského kraje, Nadace ČEZ, Nadace VIA a řady dalších sponzorů, podporovatelů a přátel dobrovolných hasičů. Ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství okresu Vyškov a ASZ ČR byl letos vyladěn program pro děti a v návaznosti na projekt Bezpečně na cestách sestaven program pro selské slavnosti s farmářskou stezkou na téma: „Jak si děti dříve hrávaly na vesnici.“

S akcí Den s hasiči – Bezpečně na cestách jsme se přihlásili do Ankety Dobrovolní hasiči roku 2019, kde se nám v naší kategorii podařilo zvítězit.

Děkujeme všem za podporu!!!

 

#HM


 

Silvestrovské větrání

Loni jsme s dětmi vyrazili na silvestrovskou vycházku. Akce se nám všem líbila, rozhodli jsme se letos pokračovat. Děti s dospělými cestou k hasičské klubovně plnily nalezené úkoly a postupovaly dle indicií správným směrem. V cíli jsme opekli špekáčky, zahráli schovku a připili si na nový rok. Pohodovou náladu doplnilo špičkové počasí.

Přejeme všem ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK !!!

#HM


 

Vánoce dětem v nemocnici

        dětské odd. -  Nemocnice Vyškov, FN Motol

V roce 2019 jsme Společně s asociací soukromého zemědělství na několika akcích realizovali program pro děti, kde mohly získat zajímavý pracovní sešit anebo sešit s básničkami.

Další naší významnou aktivitou byl letos projekt „Bezpečně na cestách.“ Kdy jsme na různých akcích a místech připomínali lidem nutnost používaní reflexních prvků. V rámci tohoto projektu jsme reflexní prvky rozdávali. 

Předali jsme sestřičkám pár dárečků pro děti, které bohužel musí trávit vánoce v nemocnici. Doufáme, že se jim pracovní sešity, básničky a reflexní materiály líbily.

#HM


 

Jak proběhl projekt  Bezpečně na cestách, SDH Rostěnice 2019?

Bezpečnost průběžně připomínali

Facebook: https://www.facebook.com/sdh.rostenice

Web: https://sdhrostenice.websnadno.cz

Kam všude projekt zasáhl:

- Schůzky mladých hasičů - pravidelná osvěta,

- Dopoledne s hasiči, mateřská škola Kučerov – preventivně výchovná činnost,

- Hory s Yettim – zájezd pro děti z vesnice s výchovně vzdělávacím programem,

- Obecní ples,

- Josefská zábava – tradiční taneční zábava v Rostěnicích,

- Ukliďme Česko – úklid vesnice a jejího okolí

- Pálení čarodějnic – tradiční akce pro děti i dospělé, s programem pro děti,

- Den s hasiči (spojen s dětským dnem) – hlavní akce projektu s celodenním programem pro děti,

- Bezděkovský levandulový festival, Selské slavnosti (Bezděkov u Úsova),

- Akce při hodovém veselí, stavění máje, kácení máje,

- Koňský den Zvonovice,

- Dožínky Jihomoravského kraje, Brno,

- Dožínky ASZ ČR, Radonice u Prahy,

- Selské slavnosti Sudoměřice u Bechyně,

- Komunitní schůzky – brigády pro pomoc hasičům s výrobou atrakcí pro děti.,

- Zpravodaj obce Rostěnice-Zvonovice

- Vyškovský zpravodaj

- Pohádková stezka – program pro děti, posezení se sousedy,

- Poslední leč,

- Rozsvěcení vánočního stromu, akce spojené s adventem, adventní tvoření.

- Silvestrovské větrání

- Vánoce dětem v nemocnic - nemocnice Vyškov, FN Motol

 


 

Adventní tvoření

Po soutěži jsme spěchali domů aabychom stihli adventní tvoření.

Něco jsme si udělali na doma, pár ozdob také na obecní strom. Děti ( i ty dospělé :-) ) si pohrály. Děkujeme za super atmosféru. Díky všem, kteří přidali ruku k dílu a obci za azyl. Díky za super domácí občerstvení.
První adventní neděli dopoledne jsme se sešli a navěsili jsme vyrobené ozdoby na obecní strom. Večer při rozzsvěcení si děti poutštěly lodičky z ořechových skořápek.

#HM

Uzlová open liga Hrušovany u Brna 30.11.

Termín soutěže se posunul na stejný den, kdy jsme organizovali adventní tvoření. Naštěstí vše vyšlo a stihli jsme soutěž i výrobu vánočních ozdob. Vyrazili jsme s 2 družstvy starších žáků. První družstvo skončilo 25. ze 34, druhé družstvo pak 17. Postup do nejlepší šestnáctky a tím i boj o finále nám utekl o necelých 80 setin sekundy. Super soutěž!

#HM

Soutěž v uzlování 16.11. Drnovice

V sestavě dvou čtyřčlenných družstev jsme vyrazili na soutěž v uzlování. Bohužel se nedařilo a skončili jsme na chvostu naší kategorie. Přesto jsme si soutěž užili a posbírali jsme cenné zkušenosti.

 

#HM

Pohádková stezka, 6. 10.

Počasí nám zase přálo a ikdyž už nebylo příliš teplo, tak jsme měli krásně. Naše vesnice není zrovna v obležení lesů, místo pohádkového lesa jsme tak pro děti nachystali pohádkovou stezku. Každé stanoviště bylo v duchu některé z českých pohádek. Za splnění pohádkových úkolů děti získaly drobnou odměnu. V cíli pak všichni špekáček a teplý čaj. Kdo přišel bez dětí, mohl si projít nachystané pohádky anebo zrovna přijít na posezení se špekáčkem. Na památku si děti pomalovaly kousek přírody a tričko. Na realizaci celé akce se nepodíleli jen hasiči, ale i řada dobrovolníků. Nejvýznamnějším sponzorem akce byla nadace VIA, která ji finančně podpořila v rámci projektu My tady žijeme. Krásné odměny pak děti mohly dostat také díky podpoře z hračkářství Wiki. K realizaci přispěla i naše obec a MAS Vyškovsko.

Jelikož stále běží náš projekt Bezpečně na cestách, nezapomněli jsme připomenout ani nutnost a důležitost nošení reflexních prvků.

#HM


 

Nůžkový stan

Díky příspěvku od Nadace ČEZu se můžete na našich akcích schovat pod nový nůžkový stan. Jedná se o profi stan o rozměrech 4 x 6 m. 

#HM

Soutěž v PÚ Velešovice

21. září jsme vyrazili na soutěž do Velešpvic. Obecní dodávka zase zklamala, díky pomoci jednoho z rodičů jsme však zvládli odvézt všechny soutěžící. Soutěžili jsme s družstvem starších žáků. Umístění spíš na konci, ale týmová práce na 1* a to je přece jen víc než medaile. Super děcka. Díky!

#HM


 

Selské slavnosti 14.9. Sudoměřice u Bechyně

Dětské radosti není nikdy dost a její účinky jsou značně pozitivní na široké okolí. Svým dílem jsme ji podpořili v půlce září na rodinné farmě u Šonků, kde se pod taktovkou ASZ ČR konaly selské slavnosti. Bohatý program jsme doplnili herním koutkem a prvky pro rozvoj představivosti a myšlení. Tentokrát si děti mohly navíc zajezdit na odrážedlech. Nezapomněli jsme ani na náš letošní vlajkový projekt - Bezpečně na cestách. Díky podpoře řady sponzorů mohly děti i zde získat za odměnu reflexní nálepky nebo náramky.

#HM 


 

Za hranicemi kraje

První zářiový víkend jsme vyrazili do Radonic u Prahy, ASZ ČR zde pořádala dožínky. Jednalo se o akci pro celé rodiny a odpoledne bylo potřeba zabavit děti. Dovezli jsme herní koutek a zónu myšlení. 

#HM


 

Dožínky Jihomoravského kraje, 1. září 2019, Brno

Asociace soukromého zemědělství ČR staví na rodině a rodinných farmách. Je logické, že se zaměřují na děti a jejich zabavení, když se chtějí sejít dospělí. Nás zase baví bavit děti. Další naše spolupráce proběhla na Jihomoravských dožínkách v Brně v neděli 1. září. Nachystali jsme herní koutek s prvky poznávací stezky. Záře kukadel některých dětí nám dala jasně najevo, že děláme dobrou věc. Některá dítka strávila hraním pod naším stanem i několik hodin, občas bylo vidět, že i dospělí si rádi pohrají. Kdo si hraje, nezlobí....

#HM


 

Koňský den 24.8.2019

Dělá nám radost, když mají děti radost. Při akci, kterou pořádá Farma Marák ze Zvonovic jsme připravili farmářskou stezku s úkoly, na kterých si vyzkoušely, jak si dřív hrávaly na vesnicích jejich rodiče a prarodiče. Vyzkoušely si skákacího panáka, zatloukání hřebíků, staré vážky, výrobu vlaštovek, chůzi pomoci chůd a další úkoly. Odměnou jim byla krásná knížka s básničkami od našeho spoluobčana. Po stezce se děti mohly zabavit v herním koutku, který  byl tentokrat v opravdu velké verzi. Další program nejen pro děti zajišťovala ukázka místních traktorků a samohybů, divadelní společnost Vetřák Pivín, místní myslivci, chovatelé drobného zvířectva a další, o krásnou atmosféru se postarali mj. Žarošičtí pěvci.

Nezapomněli jsme ani na náš projekt Bezpečně na cestách, tak nechyběly reflexní pásky a nálepky.

#HM


 

Ukázka na hody 7.7.2019

Již tradičně patří ukázka naší činnosti k hodovému veselí v naší obci. Bohužel většina dětí byla již letos rozjetá po dovolených, táborech a výletech, takže jsme ji letos provedly v menším počtu mladých hasičů. Děti předvedly požární útok s naší novou mašinou a štafetu požárních dvojic. Prázdniny v plném proudu se projevily i na počtu diváků, ale děti se i přes to předvedly na jedničku a naprosto zaslouženě potom hromadně navštívily pouťové atrakce.

#IM


 

Podpora od Jihomoravského kraje

 

V letošním roce se nám podařilo získat finanční podporu ve dvou oblastech.

  • Projekt Vybavení klubovny: Díky získaným financím konečně koupíme solidní vybavení do klubovny. Jedná se především o regály a skříně. Řadu věcí a materiálů, které potřebujeme k práci s mládeží a dětmi, můžeme uspořádat a uskladnit tak, jak si zaslouží.
  • Projekt Vybavení pro práci s dětmi a mládeží: Druhou podpořenou oblastí je vybavení pro práci s dětmi a mládeží. Především materiál, hry a herní prvky pro výuku i zabavení dětí. Všechny zakoupené věcičky budeme využívat pro kroužek mladých hasičů a na akce pro děti, na nichž se podílíme.

#HM


 

Selské slavnosti - BEZDĚKOVSKÝ LEVANDULOVÝ FESTIVAL   

Zaměřujeme se především na práci s mládeží a dětmi a snažíme se pořizovat různé vybavení pro hru dětí. V letošním roce  realizujeme ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství farmářskou stezku na několika jimi spolupořádaných akcích.

První velkou akcí byl pŕavě Bezděkovský levandulový festival, na kterém jsme pro děti a zvídavé dospělé nachystali farmářskou stezku na téma: "Jak si děti hrávaly na vesnici." Součástí našeho programu byla také realizace herního koutku a zóny myšlení. Fármářská stezka se skládala z osmi stanovišť, kterými prošlo více než 220 dětí, někteří se k oblíbenému úkolu vraceli až do ukončení programu. Mnohdy si úkoly s nadšením plnili i dospělí.

Nezapomněli jsme ani na připomenutí bezpečnosti na cestách a důležitosti používání reflexních prvků. Velký dík patří hračkářství WIKI, díky jejichž podpoře mohly děti získat reflexní prvky. 

#HM


 

Soutěž v PÚ Hlubočany

Poslední květnový víkend se nám podařila první účast na soutěži v požárním útoku v naší novodobé historii. Starší žáci se umístili 7. s časem 32.32, mladší bohužel NP, ale zkusili si to. Šikulky! Konečně se dočkali i někteří, kteří s námi před sedmi lety začínali. Děkujeme SDH Hlubočany za super soutěž a mladým hasičům za maximální nasazení.

#HM


 

DEN S HASIČI

V rámci projektu Bezpečně na cestách jsme 18. května 2019 uspořádali akci "Den s hasiči."  Projekt upozorňuje na nutnost používání reflexních prvků.

Ve stánku BESIPu si děti v pěkném kvízu ověřily základní znalosti bezpečného pohybu na komunikacích. Dospělí si po nasazení opileckých brýlí vyzkoušeli, jak se mění vnímání pohybu po požití alkoholu nebo drog. Úkoly prověřující znalosti nachystala také PČR, která navíc předvedla svoje vybavení. Za splnění úkolů každý získal dáreček z oblasti bezpečnosti na cestách. Kdo navštívil stánek Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR, dozvěděl se o možnostech preventivních programů a odnesl si pěkný dáreček.

Zvonek Rostěnice z. s. nachystal úkoly k dětskému dni. Děti si za asistence profesionálního hokejisty ověřily, jak dobře střílí na branku. Zručnost a své další pohybové dovednosti vyzkoušely ve slalomu, skákání v pytli, házení kroužků a proběhnutím pneumatik.

Sbor dobrovolných hasičů Rostěnice zajistil stanoviště, kde děti zjistily, jak uhasit svíčku bez hasiva. Snažily se srazit co nejvíce kuželek po hasičsku a uhasit požár domku.  Malí i větší si ověřili sílu a rychlost v TFA. Největší atrakcí byl kontejner, ve kterém si děti vyzkoušely, jak je obtížné někoho zachránit ze zakouřeného prostoru.

Každý návštěvník získal dárek v podobě reflexního pásku. Děti navíc za splnění zábavných úkolů tašku s pěknými odměnami a ti nejrychlejší v TFA reflexní batoh plný dárečků. Zvonek Rostěnice z.s. děti obdaroval sladkostmi, které si po tolika úkolech určitě zasloužily. Kdo má rád omalovánky, odnesl si speciální vydání k této akci na téma Bezpečně na cestách. A nesmíme samozřejmě zapomenout na roztomilé perníčkové želvičky od naší šikovné spoluobčanky.

Pro vyplnění volného času mezi plněním úkolů byla na akci zajištěna herní zóna pro děti, jejíž pořízení významně podpořila Nadace Via v programu Živá komunita.

Pro podporu projektu jsme oslovili přes 400 organizací a firem. Více než 20 podporovatelů se postaralo o pěkné dárečky především v podobě reflexních prvků a poskytlo další potřebné pro realizaci akce. Obec Rostěnice-Zvonovice zakoupila pro zvýšení bezpečnosti při provozu na komunikacích na náš návrh maketu policisty.

#HM


 

Projekt „My tady žijeme“

    - podpora od Nadace Via v programu Živá komunita

Nemáme jednotku požární ochrany – její založení je v dnešní době neekonomické a přináší řadu dalších úskalí. Věnujeme se především dětem a mládeži. Rozhodli jsme se tedy jít spíše směrem k dětem a to, ať už se jedná o činnost mladých hasičů nebo akce pro veřejnost. Letos je v této oblasti naší činnosti významný projekt „My tady žijeme.“ Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Chceme, aby Vás akce ve vesnici bavily, aby se zabavily i děti a Vy jste mohli se sousedy, kamarády a známými strávit více společného času. V průběhu roku pořizujeme vybavení pro herní koutek. Vybavení je vždy mobilní, tak aby se dalo použít vevnitř i venku a aby se mohlo převážet mezi různými místy konání akcí v obci. Živá komunita je především prostorem pro společný život. V rámci tohoto projektu nás na podzim čeká druhá komunitní schůzka (dokončení výroby atrakcí pro dětský herní koutek), první schůzka proběhla v květnu. Dále se můžete těšit na pohádkový les (stezka pro děti a posezení se špekáčky). V adventu pak tvoření a výroba vánočních ozdob, pokud to půjde, ozdobíme si obecním strom před obecním úřadem.

#HM


 

Komunitní výroba atrakcí pro děti

Za podpory Nadace Via jsme začali vyrábět další vybavení pro hru dětí. Vyrobené herní prvky jsou přenosné. Sešlo se nás sice nemnoho, ale práce se zvládlo hodně. Protože na školní zahradě, kde máme klubovnu, se kope, konalo se tvoření v prostorách Farmy Marák. V poledne jsme si opekli špekáčky a zajedli je borůvkovým táčem, slanými šneky a skvělými jednohubkami. Všem moc moc díky za účast a odvedenou práci.

#IM


 

Letošní čarodějnický slet
Počasí pochopilo, že má být pěkně a tak jsme se sešli v opravdu hojném počtu.
Každý kdo si prošel stanoviště s úkoly, dostal odměnu. Ti menší se zabavili v herním koutku. Po spálení čarodějnice jsme všichni opekli špekáček. Děkujeme paní Fialové za úžasné čarodějné perníčky, panu Chvalinovi za super lanové stanoviště, panu Karmazínovi za přípravu dřeva pro oheň, paní Bajczarové za pomoc na stanovišti, naší obci za zajištění občerstvení a všem členům SDH Rostěnice za práci na stanovištích. Obec se nakonec rozhodla, že oheň přichystá sama a tímto děkujeme zaměstnancům obce za nachystání ohně. 
Herní koutek vznikl za podpory Nadace VIA v rámci programu Živá komunita a projektu My tady žijeme.
Letu ZDAR! Zase za rok!

#HM


 

 

ZPV PÍSTOVICE

I přes nepřízeň počasí vyrazila naše dvě družstva žáků v kategirii starších do Pístovic na ZPV. Déšť ani sníh nám nevadil. Hrdinkou dne je Dája, která ve svých osmi letech doplňovala starší a přesto měla po doběhnutí sílu i na hraní 😀. Nakonec jsme obsadili 24. a 26. místo 🤔, ale děti byly spokojené, protože tašku s odměnami dostalo každé soutěžní druzstvo😁😁😁.

#IM


 

Sběr železného šrotu a vysloužilých elektrospotřebičů - 7.4.2019

Po včerejším úklidu jsme ani dnes nelenili a uspořádali sběr šrotu a starých elektrospotřebičů. Děkujeme všem spoluobčanům, kteří před svými domy vytvořili hromádky i hromady. Těšíme se na další akci, kterou bude pálení čarodějnic.

#HM


 

Ukliďme ČESKO - 6.4.2019

SDH Rostěnice - zapojili jsme se do celozrepublikového Ukliďme svět, Ukliďme Česko. 

Počací bylo nepříznivé a ráno nám pěkně pršelo. Přesto se nás sešla horda a posbírali jsme velkou hromadu všeho, co nepatří do přírody. Poděkování patří panu starostovi naší obce, který v následujícím týdnu zajistil odvoz posbíraného odpadu.

Uklidila se náves, větrolamy, okraje cest. Odpadům vládly plastové lahve, obaly od chipsů, pneumatiky a spousta molitanů, léčiv, kabelů, skla, dokonce stříkačka. Tohle je výsada nás lidí, trávíme svět sobě i všem živočichům - proč? Sběrné dvory, kontejnery, všechno máme... Pojďme si slíbit, že budeme fér a odpad dáme jen tam, kam patří :-) Díky všem zapojeným!!!

#LS, HM


 

Josefská zábava - 23.3.2019

Tradiční Josefská zábava se uskutečnila první sobotní večer po Josefovi. Tombola byla pěkná a kapela hrála výborně. Výtěžek využijeme na činnost mládeže a na akce pro naši vesnici. Těšíme se na příští ročník.

#HM


 

Ponožkový den - 21.3.2019

Schůzkly mladých hasičů nejsou jen učení a tréninky, ale i výchova a vedení dětí správným směrem.

V březnu jsme se připojili k akci připomínající Downův syndrom.... A tak jsme na hasičáku měli každou ponožku jinou - někdo tak chodil celý den ;-)

 

#HM


 

Soutěž v uzlování - 2.3.2019

Dnešek byl opět ve znamení soutěžení. Tentokrát v Brně Bosonohách. Poté, co jsme třikrát změnili složení družstev z důvodu nemocí, jsme vyrazili s jedním družstvem mladších žáků doplněných přípravkou a dvěma družstvy starších žáků doplněných mladšími žáky... Hold, hasiči si musí umět poradit i s bojovými podmínkami. Pozitiva z dneška - dečka zjistily, že i bez mobilů jde existovat a přežít.😎#HM#

#IM


 

Nová stříkačka pro mládež

Po sedmi letech práce s dětmi a díky poctivému šetření jsme konečně mládeži koupili novou požární stříkačku.
Finančně na ni přispěli obec Rostěnice-Zvonovice, farma Marák Zvonovice a hlavně všichni, kteří nás dlouhodobě podporují. Ti, kdo nám dávají dary do tomboly. Ti, kteří chodí na Josefskou zábavu. A také ti, kteří nám každý rok schovávají železný šrot a vysloužilé elektrospotřebiče.

Děkujeme!!!

#HM


 

YETTI 2019 - TENTOKRÁT S HASIČI
24. - 30.1. jsme opět vyjeli na Yetti týden. Tentokrát s podporou našich hasičů do Deštného v Orlických horách. Přivítala nás kouzelná chata Rozárka a zima jako v pohádce. Celý týden lyžování, seznámení s chováním v krizových situacích, základy zdravovědy, lyžování, lyžování, lyžování .... a taky jeden den praktická pomoc při úrazu na svahu s figuranty. Zkusili jsme si ranní rozcvičky v mrazu, saunu se sněhem a modrý týden (myslím ale nikdo nesplnil slušnou mluvu). Před cestou domů jsme navštívili muzeum v Deštném - už víme, co jsou to hory Kačenčiny
Hodnocení:
kázeň na svahu 1, pořádek v autech 4, pořádek na chatě 4, kázeň na chatě 3, úroveň lyžařských dovedností a chování k ostatním na svahu 1. 
Děkujeme: vedoucím hasičů SDH Rostěnice za přípravu programu, řediteli skiareálu Deštné za vstřícnost při pořizování permanentek, kuchařce paní Evě Pejchalové a všem rodičům, kteří přispěli k naplnění zásob. Zbytky trvanlivých potravin předám na azylový dům Opatovice (matky v nouzi)
SKOL !!!

#JM


 


Uzlovačka Dražovice

Dnešní den je pro nás opět dnem soutěžním. Tentokrát reprezentujeme naši práci v Dražovicích na další uzlovačce. Ráno jsme vyrazili s našimi nejmladšími, s dětmi od tří let, které teprve od listopadu trénují. A tyto děti byly úplně uuuuzaaaaasneeee. K postupu mezi 16 nejlepších družstev chybělo úplně málo. Skončili jsme na krásném 18. místě. Za sebe jakožto vedoucí a zároveň maminku musím říct, že jsem maximálně spokojená a hrdá na maloušky👏👏👏👏👍👍👍👍. Zároveň musím moc poděkovat maminkám Helči a Míši za pomoc.

#IM